ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΧΙΟΣ: Ολο το νησί στη Χάρη Της (βίντεο Απολυτίκιο)

15/08/2015   

ΔΗΜΟΦΙΛΗ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ, Η ΧΙΟΣ ΜΑΣ, ΘΕΜΑΤΑ

 

Δεκάδες εκκλησίες γιορτάζουν σήμερα σε όλη τη Χίο, με κάθε χωριό να έχει κεντρικό ναό ή ξωκκλήσι στο όνομα της Παναγίας. Μερικές από τις εκκλησίες θρύλους του νησιού αφιερωμένες στην Παναγία είναι οι:

Νέα Μονή
Το βυζαντινό μοναστήρι της Νέας Μονής είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο του νησιού χτισμένο ανάμεσα σε πεύκα στην κοιλάδα του όρους Προβατά. Στο σημείο εκείνο τρεις Χιώτες μοναχοί, ο Νικήτας, ο Ιωάννης και ο Ιωσήφ βρήκαν την εικόνα της Παναγίας.

Παναγία Αγιογαλούσαινα
Ο ναός της Παναγίας Αγιογαλούσαινας βρίσκεται μετά το χωριό Άγιο Γάλας το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Θαλελαίος. Μετονομάστηκε σε Άγιο Γάλας εξαιτίας του σπηλαίου της περιοχής όπου υπάρχει σταλακτίτης σε σχήμα μαστού.

Παναγία Αρβανίτισσα
Στην Παναγία την Αρβανίτισσα είναι αφιερωμένος ναός (εξωκλήσι) στις Καρυές. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Μονομάχος ο Θ΄ (1042 – 1054 μ.Χ.) έστειλε πετράδες (που κατάγονταν από τη Βόρειο Ήπειρο), για να κτίσουν τη Νέα Μονή της Χίου. Οι ποιμένες που διέμεναν στην ονομαζόμενη σήμερα τοποθεσία «Παναγία Αρβανίτισσα» έβλεπαν μια λυγερόκορμη κοπέλα με αρβανίτικη φορεσιά να περιδιαβαίνει στις κορυφές. Κατάλαβαν ότι είναι η Παναγία και από την ενδυμασία της την αποκάλεσαν Παναγία Αρβανίτισσα.

 

Η Μονή της Παναγίας Βοήθειας

 

Η Μονή της Παναγίας Βοήθειας ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Βαγιανό και τη συναντάμε μετά την πόλη, κατευθυνόμενοι προς το χωριό Καρυές. Ήταν μοναχός ακόμα όταν η εικόνα της Παναγίας Βοήθειας που είχε στο κελί του επιτελούσε θαύματα.

Παναγία Ερειθιανή
Η Παναγία η Ερειθιανή πήρε το όνομά της από την περιοχή που βρίσκεται ο Βροντάδος ο οποίος ονομαζόταν Ερύθαι. Είναι από τους παλαιότερους προσεισμικούς ναούς της Χίου, χωρίς να είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε ο πρώτος ναός.

Παναγία Αγιοδεκτεινή
Η Παναγία Αγιοδεκτεινή, στον Κάμπο, αποτελεί αξιόλογη παλιά εκκλησία, βυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Φιλοξενεί σημαντικούς οικογενειακούς τάφους και κειμήλια όπως εξαπτέρυγα, ασημένια σκεύη και λείψανα Αγίων.

Παναγία Αγρελωπούσαινα
Ο μικρός ναός της Παναγίας του Αγρελωπού βρίσκεται 1 χιλιόμετρο μακριά από το μεσαιωνικό χωριό της Καλαμωτής και οφείλει την ονομασία του στη γύρω περιοχή.

Παναγία Αγριδιώτισσα
Η Παναγία Αγριδιώτισσα, βρίσκεται στα Γρίδια, επίνειο του χωριού Νένητα. Πήρε το όνομα της από τα “αγρίδια” που σημαίνει μικρά χωράφια λόγω των χαρακτηριστικών της περιοχής.

 

Παναγία Κοκοροβιλιά
Η Παναγία Κοκοροβιλιά, στον Κάμπο,

είναι μία αυθεντική καμπούσικη εκκλησία. Ο ναός και το καμπαναριό είναι κατασκευασμένα από πελεκητή θυμιανούσικη πέτρα, και η αυλή είναι βοτσαλωτή.

Παναγία Κρήνα
Η Παναγία Κρήνα τοποθετείται στους αρχαιότερους ναούς της Χίου καθώς η ανέργεση της χρονολογείται στο τέλος του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παναγία Λατομίτισσα
Η Παναγία Λατομίτισσα είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται στην περιοχή Λατόμι. Χτίστηκε το 1930 με πέτρες της περιοχής η οποία πήρε την ονομασία της από τα λατομεία που λειτουργούσαν.

Παναγία Μούτσαινα
Ο ναός της Παναγίας Μούτσαινας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Βροντάδου, αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά ναό και χτίστηκε το 1955. Αρχικά υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο αντικατέστησε ένας μεγαλύτερος ναός το 1855.

Παναγία Μυρτιδιώτισσα
Η Μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας γνωστή ως Μονή Μερσινιδίου ιδρύθηκε από τον αρχιμανδρίτη Χριστόφορο Σερεμέλη το 1887. Το μοναστήρι προσέφερε μεγάλη βοήθεια στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και έκανε πολλές φιλανθρωπίες.

Ιερά Μονή Πλακιδιώτισσας
Σε απόσταση αναπνοής από την Καλλιμασιά είναι χτισμένη η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Πλακιδιώτισσας. Ιδρ