top of page

Δημοσιευματα για Παρπαρια απο Εφημερίδες και Ιστοσελιδες

H Tυχη του Νικολαου Περρη

8/10/16

Απο την εφημεριδα Ριζοσπαστης βρηκαμε αυτο που δινει οριστικη απαντηση για την τυχη του Νικολη Περρη. Ο Γιώργης Ποδιάς, αντάρτης του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 19 ναυτεργάτες της ΟΕΝΟ και τους δεκάδες ναυτεργάτες της ΟΕΝΟ από τη Χίο, που έδρασαν μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, προσφέρει 400 ευρώ στη μνήμη της γυναίκας του ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΟΔΙΑ, που γεννήθηκε στη Νάουσα το 1926 και έζησε την προσφυγιά στην Πολωνία. Επίσης, στη μνήμη της μάνας του και του πατέρα του. Καθώς και στη μνήμη των συμμαχητών των ναυτεργατών της ΟΕΝΟ που έπεσαν στις μάχες στο Γράμμο, στο Βίτσι, στην Κόνιτσα και των ηρωικών συμμαχητών του στη μάχη της Φλώρινας 12 - 14/2/1949. Οι τιμημένοι νεκροί αντάρτες του ΔΣΕ από τη Χίο είναι: ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΜΠΑΡΟΣ, ΠΕΡΡΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΟΣΧΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ (από την πόλη της Χίου). ΛΙΓΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΚΑΡΟΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (από την Αιγνούσα). ΠΕΡΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (από το Βροντάδο και τη Συκιάδα). ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (από το Λίθι). ΛΙΒΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΤΡΙΜΠΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΧΟΥΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΟΔΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (από τα Καρδάμυλα).

O ιερός νόμος της Παρπαριάς (Χίου)

20/11/2010

Το Νοέμβριο του 2010 ο ιερός νόμος της Παρπαριάς μεταφέρθηκε στο Aρχαιολογικό Mουσείο Xίου από την υπογραφομένη και τον αρχαιοφύλακα κ. Θεόδωρο Στείρο. Στο Mουσείο έλαβε τον αριθμό ευρετηρίου ΜΧ 18468.

H επιγραφή είναι στήλη μελανόφαιου εγχώριου λίθου, 

September 5, 2012

Διήγημα: 

Καφενείον «Η Ακρόπολις», χωρίον Παρπαριά,ορεινό και της αγόνου γραμμής, 

Χίος βορειοδυτική και έρημη, Αυγούστου 14η, παραμονή της Παναγιάς, σωτήριον έτος 2000 και ώρα περί την πέμπτη απογευματινή.

Ο «πολίτης» στην Παρπαριά

24/01/2005

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Ο «πολίτης» στην Παρπαριά 
 «Είμαστε το πιο ζωντανό χωριό της Αμανής» 
Η Παρπαριά αποτελεί την καλή όψη της Αμανής.

«Είμαστε το πιο ζωντανό χωριό μετά τη Βολισσό»,

λένε οι κάτοικοί του και δεν υπερβάλλουν.

Ελαιοτριβείο Παρπαριάς παλαιοπωλείο της Χίου

March 15, 2013

Οι ίδιοι το αγόρασαν πριν από 17 χρόνια από παλαιοπωλείο της Χίου. «Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ελαιοτριβείο, ηλικίας 80 ετών, που βρισκόταν σε ένα πολύ παλιό ψηλό σπίτι στην Παρπαριά της Χίου και στη συνέχεια κατέληξε σε παλαιοπωλείο. Θα το έστελναν στην Τουρκία και θεωρήσαμε ότι αυτό θα ήταν πολύ κρίμα.

Πτυχία στον κάδο!

April 22, 2013

Σε κάδο απορριμμάτων λοιπόν του χωριού βρήκα μεταξύ άλλων βιβλίων και κιταπιών της κοινότητας Βολισσού, τα κάτωθι έγγραφα: 

Μιχαήλ Παπουλής του Γεωργίου, ετών 32 εκ Παρπαριάς

Μιχαήλ Κατσιγιώργης του Ιωάννου, ετών 36 εκ Παρπαριάς

Ιωάννης Ψυλλής του Μιχαήλ, ετών 20 εκ Παρπαριάς

Ανδρέας Χειλάς του Δημητρίου, ετών 48 εκ Παρπαριάς

Βασίλειος Τσιμής του Ιωάννου, ετών 36 εκ Παρπαριάς

Ένα μοίρασμα της Αμανής πριν από 219 χρόνια!

Aπριλιου 14 2015

 Ιωάννης Μιχαλάκης

Τα παλαιά νοταριακά έγγραφα αποτελούν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για τον τόπο μας. Πολύ περισσότερο αφού τα φτωχά και απομακρυσμένα χωριά μας αγνοήθηκαν από τους ιστορικούς των περασμένων χρόνων.

Διαβαστε Περισσοτερα

Nτοκιμαντέρ Παρπαρια. (1)

May 19, 2012

 Το ρεπορτάζ γίνεται από τον Γιάννη Τζούμα, κάμερα κάνει ο Κωστής Τζούμας και μοντάζ κάνει η Γεωργία Βλάττα.

Nτοκιμαντέρ Παρπαρια. (2)

May 19, 2012

 Το ρεπορτάζ γίνεται από τον Γιάννη Τζούμα, κάμερα κάνει ο Κωστής Τζούμας και μοντάζ κάνει η Γεωργία Βλάττα.

 

 

Η καμένη Λαμπρή - Ιωάννης Μιχαλάκης

April 9 · 2015

Εκείνα τα χρόνια, η Λαμπρή αργούσε να ρθει στα χωριά μας. Για όλους τους χωριανούς, μα πιο πολύ για τα παιδιά, που όλο μπλέκαμε μέσα στις φούστες των μανάδων μας και τις ρωτούσαμε:

«Πού να ναι τώρα η Λαμπρή»;

«Στη Βολισσό», μου αποκρίνονταν η μάνα μου».

«Και πότε θα φτάσει στο χωριό»;

Ανοίγουν βοσκότοποι Παρπαριά Τρύπες

October 11, 2012

Ανοίγουν οι βοσκότοποι σε Παρπαριά – Τρύπες Στην έσχατη λύση για να εξυπηρετήσει τους «άστεγους» κτηνοτρόφους καταλήγει ο Δήμος Χίου. Παρά τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί, αποφασίζει να ανοίξει τα βοσκοτόπια σε Παρπαριά και Τρύπες και να δώσει το δικαίωμα βόσκησης σε δυο τουλάχιστον κτηνοτρόφους, αποφορτίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Φεβρουαριος 2000

Mελετη ομαδας φοιτητων

Please reload

bottom of page